Роздуми про духовне значення історії з десятьма дівами необхідно починати з 24 розділу Євангелії від Матвія.
(Мт.24:3) Коли ж Він сидів на Оливній горі, підійшли Його учні до Нього самотньо й спитали: Скажи нам, коли станеться це? І яка буде ознака приходу Твого й кінця віку?
Господь в цьому розділі говорить про ознаки свого другого приходу, або присутності (грецьке слово παρουσίας має значення прихід, присутність), яке буде "тільки до овечок загинулих дому Ізраїлевого" Мт.15: 24.
(Мт.24:29) І зараз, по скорботі тих днів, сонце затьмиться, і місяць не дасть свого світла, і зорі попадають з неба, і сили небесні порушаться.
(Мт.24:30)… і побачать вони Сина Людського, що йтиме на хмарах небесних із великою потугою й славою.
У 29 і 30 віршах цього розділу говориться, що другий прихід (присутність) Ісуса Христа, і ознаки які будуть супроводити цю подію відбудуться "по скорботі тих днів". З 37 вірша 24 розділу і цілий 25 розділ, Господь на земних прикладах, пояснює духовні процеси, які відбуватимуться в цей час в Царстві Небесному, тобто у духовному світі, який існує паралельно з фізичним, в якому ми з вами живемо.
(Мт.25:1) Тоді Царство Небесне буде подібне до десяти дів, що побрали каганці свої, та й пішли зустрічати молодого.
Діви - дівчата які у шлюбі не були, тобто вони образ на співтовариства людей поза деномінаціями, каганці з оливою вказують на їх народження згори. Вислів "пішли зустрічати молодого", говорить що вони запрошені на весілля, а так як молодий – Ісус Христос, а молода - Церква, то десять дів до Церкви не належать.
(Єр.31:4) Я знову упорядкую тебе, і ти будеш упорядкована, о діво Ізраїлева! Ти знов приоздобишся в бубни свої, та й підеш у танок тих, хто веселиться.
Десять дів із каганцями вказують на Ізраїля, для яких Слово Творця є Законом і світлом.
(Пс.118:105) Для моєї ноги Твоє слово світильник, то світло для стежки моєї.
(продовження буде)